Turizmus

Szászvár nagyközség egy fontos csomópontban, a Bonyhád, Dombóvár és Komló felől érkező utak kereszteződésénél található. Már a kőkorszakban lakott hely, de első írásos említésére 1332-ig kell várni. A XIV. század okleveleiből kiderül, hogy a pécsi püspökség birtokállományához tartozik, s ami ennél fontosabb: saját temploma és vásártartási joga van.

A községnél régebbről vannak információink a várról. Építtetője ugyanaz a francia származású Bertalan pécsi püspök volt, aki a pécsi dzsámi helyén egykoron állt templomot emeltette. A XV. századra Szászvár mezővárosi jogot szerzett és a völgységi püspöki birtoktest központja volt. Ennek a fejlődésnek a török hódítás törte meg az ívét. Az 1540-es években többször gazdát cserélt a vár, amíg az oszmánok végül tartósan be nem rendezkedtek falai között. A stratégiai jelentőségét jelzi, hogy ők is közigazgatási központot, nahije-székhelyet alakítottak ki benne.

A gyakori háborúk során Szászvár többször került frontvonalba: a 15 éves háború alatt és Zrínyi téli hadjárata idején is felégették a keresztény csapatok, a visszahódító háborúk során pedig teljesen elpusztult a vár és a falu.

A hódoltság előtt bencés kolostor működött Szászváron. Az eltávozott barátok apátsági templomának helyén áll a nagyközség mai, barokk stílusban megépített temploma. A háborúkat követően német telepesek közreműködésével épült újjá és indult fejlődésnek. Ebben kulcsszerepe volt az 1811-ben megindult kőszénbányászatnak, amely különösen a második világháború után vett lendületet. Ekkor nyílt meg az első mélyművelésű bányaüzem, ahol magas kalóriatartalmú, kokszolható feketeszenet hoztak a felszínre. A bánya egészen a legutóbbi időkig, a múlt század kilencvenes évekig a falu gazdaságának alapját jelentette.

Szászvár nevezetességei:

  • Felújított várkastély interaktív helytörténeti kiállítással
  • Bányászati és helytörténeti kiállítás
  • Borház - szőlészeti és borászati kiállítás
  • Fotókiállítás Kiss György szászvári szobrászművész munkáiból
  • Szászi Tájház
  • Császtai harangláb
  • Strandfürdő
  • A település fontosabb értékeihez elkalauzoló faluséta útvonalát festett piros lábnyomok mutatják
Szászvár Nagyközség Önkormányzat 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!