Jövőképünk


Szászvár földjei a termőképesség és a lakosság megítélése szempontjából egyaránt értékesek. A helyiek megőrizték kötődésüket a mezőgazdálkodáshoz, ami sok nemzedék számára a megélhetés alapja volt, de a fiatalok vonakodva veszik át a stafétát. Ebben közrejátszik, hogy a gépesítés és a terület-alapú támogatás miatt a nagyüzemi termelés tarolja a piacot, az összetettebb feladatot jelentő, élőmunka-igényes, fenntartható kisgazdálkodási formák még nem kifizetődők. A globális élelmiszer-hiány és a minőségi termékek iránti növekvő kereslet viszont egyre inkább ráerősít az ágazat stratégiai jelentőségére. A helyi termelési adottságok és lehetőségek ismerete sem elhanyagolható tényező, ez az elődöktől átvett tudás idővel szintén felértékelődhet.

Szászvár  Nagyközség népessége elöregedő és folyamatosan fogyó az országos és megyei trendhez hasonlóan. A folyamat megállítása nélkül a humán infrastruktúra (intézményhálózat) szintjének fenntartása is veszélybe kerül és a lakossági elégedettség rovására mehet.  A demográfiai viszonyokra elsősorban a helyi társadalom ereje, valamint a megélhetési viszonyok vannak hatással. 
Ezért a település vonzóvá tétele és "megfiatalítása" érdekében önkormányzatunk két, összközműves építési telket alakított ki pályázati forrásból annak érdekében, hogy ösztönözze a letelepedést. Folyamatosan fejlesztjük az infrastruktúránkat is. Rövidtávú terveink között szerepel a közvilágítás korszerűsítése LED-es technológiára, valamint egy ipari park létrehozása is. 

Önkormányzatunk egyik kiemelt feladatának tekinti az idősek segítését is, a házi segítségnyújtás fejlesztését. Tervezzük  több apartmanház építését, köztük egy szolgáltatóház felhúzását, mellyel egy praktikus lakóövezet kerülne kialakításra az idősek számára. 

"Nagyratörő" terveink között szerepel továbbá az is, hogy településünk Vásártere is egy új életet kapjon: kis átalakítással újra minőségi programok színhelyéül szolgálna a jövőben.  

Zárógondolatok

Élettel teli mindennapjainknak köszönhetően eseménydúsnak látjuk a jövőt itt, a településünkön. 

A tapasztalatok alapján minden korosztály - fiatalok, közép-és szépkorúak is - megtalálják számításaikat a közéleti tervek és a programok tekintetében is, legyen az ittlakó vagy vendég. 

A kölcsönös együttműködés és elfogadás itt tartja, idehívja az embereket Szászvárra... 

Köszönjük Önnek is a látogatást, visszavárjuk! 

Szászvár Nagyközség Önkormányzat 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!