Bányászati és helytörténeti kiállítás,
Bányász park

A múzeum 2006-ban nyitotta meg kapuit a jelenlegi helyén. A kiállítás megtekintésével bepillantást nyerhetnek a Szászváron az 1800-as években elkezdődött bányászati munkába. A kiállítás 3 részből áll. A múzeum anyagának a legnagyobb részét a bányászati emlékek teszik ki.
Megtekinthetik a bányász eszközöket, szerszámokat, ruhákat. Működő modell mutatja be, hogyan került a szén a föld mélyéből a helyszínre.

A kiállítás másik részében fényképek segítségével ismerkedhetnek meg a bányász emberek, a kolónia, a sportkör életével. A múzeum harmadik részében helytörténeti kiállítás tekinthető meg, mint pl. régi iskolai tankönyvek, palatábla, abakusz, stb.

Az épület mellett lévő Bányász parkban látható a Bányász emlékmű, Ruppert János alkotása, a bányászok védőszentjének, Szent Borbála szobra, mellette az "utolsó csille" és a félbetört fa fogú fogaskerekű aknakerék, ami a bánya 1995-ös bezárását szimbolizálja. Elhelyezésre került egy kopjafa, amely a bányaszerencsétlenségben elhunytak emlékét őrzi.

A szászvári kiállításon megelevenedik a múlt, azok az évek, amikor még virágzott a bányászat, amelyek az itteniek szerint a legszebb évek voltak.


Elérhetőségek:
Szászvár, Bányász tér 1.
+36-30/547-86-44
szikh15@gmail.com


Szászvár Nagyközség Önkormányzat 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!